13.9.07

Rafael Casanova

(Imatge:
La més probable senyera que brandava Rafael Casanova. Després de cercar-ho axaustivament amb el Google no n'he trobat cap més que representi a Santa Eulalia en forma d'estandart, pendò o senyera, i a ben segur que ha ser aquesta tela, doncs si n'hi hagués una altre ja sortiria, i en aquest cas no surt.)
-------------------------------------------------

La Diada Catalana del 11 de Setembre es caracteritza per la cerimonia de nacionalisme catalanista que es fa en el Fossar De Les Moreres. El personatge principal al qual se li rendeix tribut en la seva tomba es Rafael Casanova. La seva gesta heroica va ser quan va aparèixer en les trinxeres brandant l'Estandart de Santa Eulalia per animar les tropes que defensaven Barcelona, i després va ser ferit per una bala a la cuixa. Cal tenir en compte que molta gent s'imagina que brandava la senyera catalana i no és així, sinò que, brandava l'estandart de Santa Eulalia que és guardava en la Catedral de Barcelona i només el treien en casos de greu perill per la Ciutat com en moments de pestes i altres calamitats que féssin necessari invocar un miracle. Més tard en la infermeria amb la complicitat d'un metge va aconseguir que el donèssin per mort falsificant un certificat de defunciò. Després és va fugar de Barcelona disfressat de monjo i és va refugiar a la casa del seu fill on és va guarir de les ferides. Quan les tropes borbòniques van conquerir la ciutat de Barcelona i la guerra va acabar, Rafael Casanova va aconseguir el perdò del rei i va poguer continuar la seva vida fent d'advocat fins a la seva mort als 80 anys. En poques paraules: l'heroi en qüestiò és una mena de traïdor ja que en realitat va abandonar les tropes que defensaven Barcelona en aquell moment. No queda gens clar com ens ho volen fer creure, i una cosa és posar floretes al Fossar De Les Moreres on descansen els defensors de Barcelona, i altre cosa diferent i dubtosa es considerar un "heroi" a'n Rafael Casanova pel sol fet de brandar (no la senyera catalana) l'Estandart de Santa Eulalia, i rebra un tret a la cuixa com a única ferida. De fet, els nostres crítics espanyolistes se'n fan una festa riallera quan critiquen i ridiculitzen al "semi-traïdor" Casanova. Em manca encara documentar-me si Rafael Casanova descansa realment sota el Fossar de Les Moreres, doncs si va viure fins als 80 anys ho veig difícil que l'hagin enterrat junt amb els defensors de Barcelona que van morir molts anys abans.
Cerqueu RAFAEL CASANOVA , i veureu la historia.
Rafael Casanova Wikipedia en Castellà
Rafael Casanova Wiquipedia en Català

2 comentaris:

Luna ha dit...

Acabo de poner una entrada en http://barcelonavida.wordpress.com sobre este asunto, en donde se contrastan las tesis e hipótesis sobre este personaje.
Sorpresa: El único historiador a quien he visto enaltecer su figura es José Javier esparza, quien lo tiene por un héroe, aunque mantiene que los hechos son muy otros de los que hoy se cuentan.
Hay una alarmante coinicidencia sobre algunos aspectos oscuros de los hechos:
-Falsificación de la partida de defunción que expende el Hospital de la santa creu.
-Sigue ejerciendo como abogado, dejando un rastro de innumerables DOCUMENTODS OFICIALES firmados por él, mucho después de la guerra.
-Se habla muchísimo de que huyó de Barcelona disfrazado de fraile. Su aparición posterior dse puede explicar de esta manera o con una resurrección.
Está enterrado en Sant Boi, no en el fossar de les morreres "(On no s'enterra cap traïdor").
Sobre la Bandera de Santa Eulalia, está muy documentada en manuscritos y se conservan dibujos y litografías de ella. Nunca he podido dar con una foto suya, aunque he leído a veces que la "custodió" la Generalidad durante la Guerra Civil. Lamentablemente, era de seda inflamable y anduvo entre rojos pirómanos...

Anònim ha dit...

1) El homenaje no se hace en el fossar, se hace a la estatua de Casanova que está en ali bei con ronda sant pere y en su tumba, en sant boi, donde aparece la fecha de su muerte, 1743.

2) Explicar otra historia, supuestamente inventada por los nacionalistas para luego criticarla... todo por la audiencia.

Saludos tap