28.10.10

Els 10 Manaments (continuació1)

En La Bíblia De Jerusalèm, (Exode 19-1), en castellà, em surten també 13 manaments, només que varia molt poc de La Bíblia De Montserrat i només varia un manament on posa "no raptar cap home" en la de Montserrat que, en la de Jerusalem posa "no robar". Però no entenc l'embolic que s'hi han fet en les traduccions per canviar aquest manament de "no robar". Un detall molt especial es també el 7er manament on posa l'exemple de que El Deu Creador va fer la feina de La Creació en 6 dies i el 7er va descansar que cal tenir en compte en les discusions que critiquen als creacionistes de ser massa literals. En  les taules del Sinaí queda ratificat per segona vegada després del llibre del Genesi aquest segell dels 6 dies literals més clar que l'aigua, tot sembla que ens vol advertir a les generacions que no caiguèm en l'error de convertir els 6 dies en milions d'anys, com el Darwinisme ens ha portat.  L'Església ha confeccionat El Decàleg dels 10 manaments que han variat molt respecte als manaments de l'Exode i molt bé podria dir l'Església que son els manaments d'ella mateixa abans que els manaments de les taules de la llei, un embolic que és podria haver clarificat fa molts anys i no s'ha fet encara.Vejem els manaments de l'Exode aquí: (La numeració dels manaments és posada meva).---------------Entonces pronunció Dios todas estas palabras diciendo:         
«Yo, Yahveh, soy tu Dios, que te he sacado del país de Egipto, de la casa de servidumbre.   
1.-No habrá para ti otros dioses delante de mí.           
2.-No te harás escultura ni imagen alguna ni de lo que hay arriba en los cielos, ni de lo que hay abajo en la tierra, ni de lo que hay en las aguas debajo de la tierra.         
3.-No te postrarás ante ellas ni les darás culto, porque yo Yahveh, tu Dios, soy un Dios celoso, que castigo la iniquidad de los padres en los hijos hasta la tercera y cuarta generación de los que me odian,         
y tengo misericordia por millares con los que me aman y guardan mis mandamientos.  
4.-No tomarás en falso el nombre de Yahveh, tu Dios; porque Yahveh no dejará sin castigo a quien toma su nombre en falso.   
5.-Recuerda el día del sábado para santificarlo.          
6.-Seis días trabajarás y harás todos tus trabajos,       
pero el día séptimo es día de descanso para Yahveh, tu Dios.
7.-No harás ningún trabajo, ni tú, ni tu hijo, ni tu hija, ni tu siervo, ni tu sierva, ni tu ganado, ni el forastero que habita en tu ciudad.
Pues en seis días hizo Yahveh el cielo y la tierra, el mar y todo cuanto contienen, y el séptimo descansó; por eso bendijo Yahveh el día del sábado y lo hizo sagrado.    
8.-Honra a tu padre y a tu madre, para que se prolonguen tus días sobre la tierra que Yahveh, tu Dios, te va a dar.   
9-No matarás.
10.-No cometerás adulterio.   
11.-No robarás.         
12.-No darás testimonio falso contra tu prójimo.        
13.-No codiciarás la casa de tu prójimo, ni codiciarás la mujer de tu prójimo, ni su siervo, ni su sierva, ni su buey, ni su asno, ni nada que sea de tu prójimo.

1 comentari:

JOSEP ha dit...

De tot aixó de Yahveh o Jehova, lo que resulta mès curiós, es el fet de que sempre fans menció a que son Deus de la "penya" a la que s'adressen, es dir, tal i com s'expresen, vol dir que teníen, Deus competidors, no eren l'unic Deu ni molt menys.
¡Tot un embolic com per a pendre seriosament i com unica, la informació trasmesa.
Josep